Cтрахування ОСЦПВ (автоцивілка) перейде на систему "прямого врегулювання"

У 2016 році  вітчизняний ринок ОСЦПВ перейде на практику прямого врегулювання збитків. Рішення про запуск пілотного проекту було підтримано Президією МТСБУ. Таким чином, потерпілому в ДТП не потрібно буде більше звертатись до страхової компанії винуватця в ДТП. Врегульовувати подію та здійснювати страхове відшкодування буде той страховик, з яким сам потерпілий уклав договір ОСЦПВ. Подальші взаєморозрахунки між страховою компанією винуватця в ДТП та страховиком потерпілого відбуватимуться без участі застрахованого.

 

Введення прямого врегулювання принесе на український ринок найкращі європейські практики врегулювання страхових подій та дозволить суттєво скоротити строки врегулювання страхових випадків і покращити сервіс для клієнтів.

Участь у пілотному проекті з прямого врегулювання буде добровільною для страхових компаній. За попередніми оцінками своє бажання взяти участь у проекті вже висловили 15 страхових компаній, ринкова доля яких складає близько 60% договорів ОСЦПВ.  Добровільна участь у проекті невеликої кількості страхових компаній дасть змогу провести апробацію механізму прямого врегулювання і, за необхідності, вдосконалити його до моменту прийняття змін до законодавства у сфері ОСЦПВ. Запуск пілотного проекту дасть можливість споживачам страхових послуг на практиці впевнитись в перевагах прямого врегулювання збитків за договорами ОСЦПВ.

Важливим моментом для клієнта є можливість вибору страховика, який врегульовуватиме страхову подію. Тобто, навіть якщо обидві страхові компанії – і потерпілого і винуватця ДТП є учасниками угоди про пряме врегулювання, потерпілий може звертатись як до свого страховика, так і до страховика винуватця.

Подальші взаєморозрахунки між страховиками відбуватимуться по т.зв. «бельгійській моделі». Всі збитки планується розділити на три класи - до 50 тис. грн., від 50 до 100 тис. грн., більше 100  тис. грн. Взаєморозрахунки в рамках першого класу будуть проводитись по середній сумі виплати, в другому класі – по фактично виплаченій сумі збитку. Збитки, що належатимуть до третього класу (більше 100 тис. грн) не будуть відшкодовуватись в рамках угоди про пряме врегулювання, а врегульовуватимуться в загальному порядку, тобто страховиком винуватця в ДТП. 

Для взаєморозрахунків між страховиками буде обрано уповноважений банк, в якому для кожної компанії буде відкрито спеціальний рахунок. МТСБУ буде виступати оператором взаєморозрахунків між страховими компаніями. Вся інформація про страхові виплати буде знаходитись у Централізованій базі даних МТСБУ. На основі цієї інформації буде здійснюватись розрахунок середньомісячної суми середнього збитку. Для гарантування виконання зобов’язань страховиками, що приєднаються до проекту з прямого врегулювання передбачено обов’язковий цільовий внесок у розмірі 50% середньомісячного розміру страхових виплат, що переглядатиметься щоквартально.

Запуск пілотного проекту заплановано на весну 2016 року.  МТСБУ  оприлюднені документи для страхових компаній-членів Бюро, бажаючих приєднатись до участі в проекті. Також триває розробка ІТ-системи  та підготовка до конкурсу на вибір уповноваженого банку.

«Рішення про запуск пілотного проекту з прямого врегулювання до прийняття відповідних законодавчих змін свідчить про бажання та готовність страховиків самостійно проводити якісні зміни на ринку та покращувати свій сервіс для клієнтів. Пряме врегулювання за нашими оцінками приведе до скорочення строків врегулювання страхових подій щонайменше вдвічі. Ми розраховуємо, що в подальшому до системи прямого врегулювання приєднаються всі страховики, адже зручність врегулювання, швидкість та повнота страхової виплати – найважливіші показники якості роботи страхових компаній», - заявив Володимир Шевченко, Генеральний директор МТСБУ. 

источник

на главную

 

 

 

 

 

До свидания, левая Зеленая Карта!!!

 До свидания, левая Зеленая Карта!!!

До свидания, левая Зеленая Карта!!! "прикордонники під час оформлення громадян, що перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового...

Заказать полис

Страховой Брокер Авто-Полис

г. Харьков, Плехановская, 12 офис 7

+380506631316
+380988385756

Пнд- Чтв с 9.00 до 18.00, Птн с 9.00 до 17.00

Звоните сейчас - 0506631316 0988385756 0633966337

С нами экономней!!!

RocketTheme Joomla Templates